Kuinka leipoa piparkakkutalo ammattilaisen ohjeilla

Monille meistä on varmasti tuttua puuhaa miettiä näin joulun alla, josko tänä vuonna saisi kasaan kauniin ja kestävän, itsetehdyn piparkakkutalon. Ja mielellään ilman sormien polttamista ja yleistä hermostumista. Piparkakkutalon kokoaminen ja paistaminen ei ole ihan yksinkertaista työtä, joten kysyimme Elosen ammattileipureilta vinkkejä, kuinka onnistua kauniin piparkakkutalon leipomisessa.

Elosen konditoriaosaston leipurit tekevät joka joulu myyntiin valmiita piparkakkutaloja perinteisellä piparkakkutalon mallilla, ja vuosien kokemuksen myötä he ovat valmiita kertomaan meille vinkkinsä ja niksinsä.

 

 

 

 

Ensimmäisenä kysyin tietenkin taikinan teosta. Tulisiko taikinan olla pakastettua, tuoretta, itse tehtyä vai onko taikinan laadulla väliä laisinkaan? Leipurit suosittelivat tuoretaikinaa, joka on helposti kaulittavissa eikä tarvitse sulatusta. Esimerkiksi Elosen tuore piparkakkutaikina säilyy jääkaapissa ja siitä voi ottaa käyttöön vain sillä hetkellä tarvittavan määrän. Jos siis malttaa olla syömättä loppuosaa…

Piparkakkutaloa leipoessa kannattaa myös käyttää valmiita muotteja. Muotteja voi ostaa muovisena ja metallisena ruokakaupoista tai tulostaa paperille netistä. Paperiset muotit asetellaan kaulitun taikinan päälle ja taikina leikataan niitä pitkin tarkasti terävällä veitsellä. Tämä vaihe on tärkeä, sillä vinot palat tekevät vinon talon. Muista leikatessa myös talon pohja/alusta, jolle talo rakennetaan.

 

 

 

 

Vinkkinä kuulin myös, ettei leikattuja talon osia kannata laittaa lämpimälle uuninpellille odottamaan paistoon pääsyä, vaan pellin tulisi jäähtyä aina ensin. Tämä estää pipareita leviämästä paistossa. Piparit tulisi paistaa uunin keskiosassa, jotta paistotulos olisi mahdollisimman tasainen.

Ennen kuin alat kokoamaan taloa, varmista, että sen osat ovat täysin jäähtyneitä ja kovettuneita. Muuten talo ei tule pysymään kasassa vaan murenee käsiisi. Ammattilaiset suosittelivat talon kokoamista kuumalla sokerilla pikeerin sijaan, sillä sokeri kovettuu muutamassa sekunnissa ja tekee piparkakkutalosta jämäkän. Pikeeri taas tarvitsee kovettuakseen vähintään muutaman tunnin, ja silloin joutuisit tukemaan taloa samalla kun odotat sen kovettumista. Kuuma sokeri on todella polttavan kuumaa, joten kädet kannattaa suojata esimerkiksi puuvillakäsineillä.

 

Valmiin piparkakkutalon koristeluun taas pikeeri, joko valkoisena tai elintarvikeväreillä värjättynä, on oikein oivallinen.

Pikeeri valmistetaan valkuaisesta, tomusokerista ja sitruunamehusta. Pikeeri on siitä haasteellinen, että sen koostumuksen tulee vaihdella käyttötarkoituksen mukaan. Tarkkojen koristeiden tekemiseen pikeerin tulee olla paksumpaa, kun taas koko katon tai isomman alueen peittämiseen tarkoitetun massan tulee olla juoksevampaa. Pikeerin paksuutta voi säädellä tomusokerin ja sekoituksen määrällä ja kokeilemalla löydät parhaiten omaan tarkoitukseesi sopivan koostumuksen.

 

Pikeeri piparkakkutalon koristeluun:

  • 1 kananmunan valkuainen
  • noin ½ tl sitruunamehua
  • 3-4 dl tomusokeria
  • elintarvikeväriä

 

  1. Erottele valkuainen kulhoon, lisää mukaan noin puoli teelusikallista sitruunamehua ja puolet tomusokerista. Jos haluat värjätä pikeerin, voit lisätä elintarvikevärin tässä vaiheessa mukaan. Vatkaa sähkövatkaimella ja lisää vähitellen loput tomusokerit.
  2. Voit tehdä koepursotuksen laittamalla pikeerin pursotuspussiin (vahva pakastepussikin käy), leikkaamalla kulman auki ja kokeilemalla miltä pursottaminen tuntuu. Jos seos on edelleen liian jäykkää, jatka vatkaamista.
  3. Pikeeri kovettuu nopeasti, joten jos haluat lisätä karkkeja tai muita koristeita suoraan massaan kiinni, toimi nopeasti. Ja tässä koristelussa voivat lapsetkin auttaa!

 

Voit lisätä mukaan lempikarkkejasi, piparminttukeppejä tai muita jouluisia koristeita. Oikein trendikästä on nyt tehdä talon ikkunaruudut ”oikeasta lasista” eli laittamalla isomaltoosia ikkuna-aukot täyteen ennen paistamista. Isomaltoosi tunnetaan myös kondiittorin sokerina ja sitä saa nykyään isoista ruokakaupoista sekä leivontaliikkeistä. Laseista tulee oikein kirkkaat ja kauniit, ja voit halutessasi laittaa vaikka ledivalot loistamaan valmiin talon sisälle.

Elosen piparkakkutaloissa on pikeerin lisäksi käytetty suklaakarkkeja ja koristeeksi vielä lisätty marsipaanista tehty savupiippu ja jouluporsas. Varistamalla tomusokeria siivilän läpi saat myös taloon oikein jouluisen ja lumisen tunnelman.

 

Tilaa uutiskirje

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
x