Täyteläinen kasvissosekeitto sekä helpot itse tehdyt krutongit
Annoksiin tarvitset:
- 300 g bataattia
- 200 porkkanaa
- 200 g perunaa
- 200 palsternakkaa
- 120 g sipulia
- 2 valkosipulin kynttä
- 1 rkl voita
- 7 dl vettä
- kasvisfondia
- 125 g piparjuurituorejuustoa
- ripaus mustapippuria ja valkosipulia
Resepti
- Kuori bataatti, peruna, porkkanat ja palsternakka. Paloittele juurekset sopivan kokoisiksi kuutioiksi keittämistä varten. Kuori ja pilko sipulit pieneksi.
- Kuullota porkkanoita, palsternakkaa ja sipuleita isossa kattilassa voinokareen kera. Lisää bataatti- ja perunakuutiot, vesi sekä kasvisfondia makusi mukaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja ja keitä juureksia kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
- Kun juureskuutiot irtoavat haarukasta, ota kattila levyltä ja soseuta juurekset sauvasekoittimella pehmeäksi keitoksi. Jos haluat keitosta rakenteeltaan tuhdimpaa, ota osa keitinvedestä pois ennen soseutusta. Lisää mukaan piparjuurituorejuusto sekä mausteet ja soseuta sileäksi.
Itse tehdyt krutongit
- Kauraleipää
- Makusuolaa, esimerkiksi Himalajan suola Provencen yrteillä
- timjamia
- basilikaa
- Sillä aikaa kun juurekset kiehuvat, ota esille valitsemasi krutonkiin käytettävä leipä. Tähän tarkoitukseen voit käyttää myös kuivuneet vaaleat leivät, ja vähennät samalla ruokahävikkiä.
- Paloittele leipä parin sentin kuutioiksi, ja heitä leipäpalat kuumalle paistinpannulle oliiviöljyn kanssa. Mausta krutongit paiston aikana makusuolalla. Jos haluat vielä enemmän makua mukaan, laita sekaan kuivattua timjamia ja basilikaa. Pyörittele krutonkeja kuumalla pannulla niin kauan, että reunat ovat kauniin kullanruskeat.