Lähellä tuotettua pellolta pöytään

Eloselle kotimaisten pääraaka-aineiden käyttö on keskeinen vastuullisuusvalinta. Tuotantoketjut ovat läpinäkyviä ja voimme aina luottaa sertifioitujen tehtaiden laatuun ja tuoteturvallisuuteen sekä sosiaalisen vastuun täyttymiseen. Aktiivinen vuoropuhelu ympäristöasioista on noussut merkittävään rooliin. Hyvällä yhteistyöllä voimme kehittää tuotteitamme yhä vastuullisemmiksi ja asiakkaidemme tarpeisiin sopiviksi. Kotimaiset päätavarantoimittajamme ovatkin sitoutuneet elintarviketurvallisuusvaatimusten lisäksi tiukkoihin ympäristötavoitteisiin ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Käyttämämme 100 % kotimaiset jauhot on tuotettu vastuullisen viljelyn periaatteita noudattaen, mikä on tärkeä osa vastuullisen valmistuksen ketjua pellolta pöytään.

Vastuullisesti tuotettuja raaka-aineita

Kaikkea ei voida hankkia läheltä, mikä tuo mukanaan vastuullisuusriskejä. Suklaa ja kaakao, mausteet ja eksoottisten hedelmien maut ovat keskeinen osa leipomoherkkujen monipuolista makumaailmaa. Myös kiinteät kasvirasvat palmu ja kookos kuuluvat osaksi tuotteidemme raaka-ainepohjia mm. margariinien, täytteiden ja kuorrutteiden kautta. Silloin meidän on entistä tiukemmilla hankintakriteereillä varmistettava, että vaatimustenmukaisuus täyttyy myös ihmisoikeuksien ja ympäristövastuun osalta. Riskit arvioidaan jokaisen toimittajan kohdalla erikseen, huomioiden raaka-aineiden alkuperämaat. Ostettavien raaka-aineiden, tuotteiden, materiaalien ja palveluiden hyväksymistä edellyttää, että vaatimusten täyttyminen on todennettavissa sertifikaateilla ja muilla vaatimustenmukaisuustodistuksilla.

Vastuullisesti tuotettua palmuöljyä

Leipomoherkkujen raaka-aineiden ainesosana esiintyy melko yleisesti myös palmuöljyä sen hyvien teknisten ominaisuuksien takia. Esimerkiksi margariinit ja kreemit saadaan kiinteään ja vaahdotettavaan muotoon sopivalla seossuhteella nestemäistä rypsiöljyä sekä luontaisesti kiinteää palmu- tai kookosöljyä. Tarvitsemme konditoriatuotteisiin jatkossakin mm. kiinteänä huoneenlämmössä säilyviä kuorrutteita, joten palmyöljyn käytöstä on vaikeaa luopua kokonaan. Osasta raaka-aineista palmuöljy on kuitenkin saatu korvattua viimevuosina muilla rasvalaaduilla. Tästä esimerkkinä Tasangon perinteiset pikkuleivät, jotka muuttuivat palmuöljyttömiksi syksyllä 2021.

Elonen vaatii kaikilta raaka-ainetoimittajilta vastuullisen palmuöljyn käyttöä. RSPO-sertifiointi (RSPO standard for the Production of Sustainable Palm Oil) on tärkeä keino palmuöljytuotannon kestävyyden parantamiseksi ja takaamiseksi. Sertifioidussa palmuöljyn tuotannossa on huomioitu sekä ihmiset että ympäristö. Luonnon monimuotoisuus on pystyttävä säilyttämään myös tuleville sukupolville. Satoisa öljypalmu on tärkeä tulonlähde monille kehitysmaiden asukkaille, mutta viljelyksiä on kehitettävä vastuullisesti työntekijöiden turvallisuus huomioiden.

 

Tilaa uutiskirje

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
x