Elosen tarina alkoi 1966 intohimosta herkkuihin, ja vielä tänäkin päivänä leivomme sinua varten suussa sulavia leivonnaisia ja muita leipomotuotteita jokaiseen hetkeen: arjen kahvipöytiä sulostuttamaan ja juhlanhetkien kruunuksi.
Etusivu > Elosen tarina


Historia
Elosen leipomo aloitti toimintansa vuonna 1966 Mäntässä, jossa nuoripari Marja-Liisa ja Raimo Elonen tunsivat leipomoalan omakseen ja aloittivat kaksistaan puurtamisen, jossa ei kelloa katsottu eikä työtunteja laskettu. Mäntän aika jäi kuitenkin lyhyeksi ja 1968 Eloset muuttivat Jämsään kokeilemaan huoltoaseman pitoa. Siinä sivussa syntyi kuitenkin ”pikku-Kondiksena” tunnettu leipomo. Tuotteita myytiin torilla ja leipomokoneita myytiin myös leipomoille. Alku lähti muutaman neliön tiloista, ja nykyisin Jämsän leipomo on 10 000 neliön halli.
Alun perin ajatus oli, että Raimo leipoisi takahuoneessa ja Marja-Liisa hoitaisi asiakaspalvelun, mutta pian kasvava suosio muutti kuviota. Käsityönä leivotut leivonnaiset vaativat paljon työvoimaa ja pian Eloset työllistivätkin jo 25 henkilöä.
Kysynnän kasvaessa vuosi ja vuosikymmen toisensa perään Elonen on joutunut laajentamaan toimintaansa ja toimitilojaan moneen otteeseen. Taival Jämsän Kesoililta nykyisiin toimitiloihin Patalahdenkadulle sisälsi kaksi muuttoa sekä pienempien leipomoiden yhdistämistä Eloseen vuosina 1971-1997.
Elonen oli niittänyt alkuun paljon mainetta pitkälti makeiden leivonnaisten leipomona. Ruokaleivän tekeminen aloitettiin vuonna 1977, kun Elosella huomattiin jämsäläisten kuluttavan suuren määrän ulkolaista leipää. Syyksi paljastui kotimaisen, tuoreen lähileivän puute, ja Eloset päättivät vastata kysyntään. Näin leipomollamme onkin jo pitkä perinne sokerileipomusten lisäksi ruokaleipien valmistuksessa.
Historia
Elosen leipomo aloitti toimintansa vuonna 1966 Mäntässä, jossa nuoripari Marja-Liisa ja Raimo Elonen tunsivat leipomoalan omakseen ja aloittivat kaksistaan puurtamisen, jossa ei kelloa katsottu eikä työtunteja laskettu. Mäntän aika jäi kuitenkin lyhyeksi ja 1968 Eloset muuttivat Jämsään kokeilemaan huoltoaseman pitoa. Siinä sivussa syntyi kuitenkin ”pikku-Kondiksena” tunnettu leipomo. Tuotteita myytiin torilla ja leipomokoneita myytiin myös leipomoille. Alku lähti muutaman neliön tiloista, ja nykyisin Jämsän leipomo on 10 000 neliön halli.
Alun perin ajatus oli, että Raimo leipoisi takahuoneessa ja Marja-Liisa hoitaisi asiakaspalvelun, mutta pian kasvava suosio muutti kuviota. Käsityönä leivotut leivonnaiset vaativat paljon työvoimaa ja pian Eloset työllistivätkin jo 25 henkilöä.
Kysynnän kasvaessa vuosi ja vuosikymmen toisensa perään Elonen on joutunut laajentamaan toimintaansa ja toimitilojaan moneen otteeseen. Taival Jämsän Kesoililta nykyisiin toimitiloihin Patalahdenkadulle sisälsi kaksi muuttoa sekä pienempien leipomoiden yhdistämistä Eloseen vuosina 1971-1997.
Elonen oli niittänyt alkuun paljon mainetta pitkälti makeiden leivonnaisten leipomona. Ruokaleivän tekeminen aloitettiin vuonna 1977, kun Elosella huomattiin jämsäläisten kuluttavan suuren määrän ulkolaista leipää. Syyksi paljastui kotimaisen, tuoreen lähileivän puute, ja Eloset päättivät vastata kysyntään. Näin leipomollamme onkin jo pitkä perinne sokerileipomusten lisäksi ruokaleipien valmistuksessa.
1990-luku oli tuotekehityksen ja palkintojen kulta-aikaa
1990-luku oli tuotekehityksen kulta-aikaa, kun kilpailu kiristyi entisestään ja pääsy kauppojen valikoimiin ei ollut enää itsestäänselvyys. Suomi kylpi syvässä lamassa, mutta Elonen puski vahvalla otteella eteenpäin. 25-vuotisjuhlavuosi vuonna 1991 oli monella tapaa onnistunut, ja leipomolla juhlittiin myös kahta leipomoalan Suomen mestaruutta: Raimo voitti parhaan kondiittorin tittelin ja Jorma Uusitalo palkittiin parhaana leipurina.
1990-luvun loppupuolella toiminta keskitettiin nykyisiin toimitiloihin Patalahdenkadulle, entisiin Valion juustopakkaamon tiloihin. Aluksi osa leipomosaleista oli jopa käyttämättä, mutta myöhemmin tilaa on laajennettu jo kolme kertaa ja tilat ovat lähes tuplaantuneet alkuperäisestä.

Sesonkituotteiden rinnalle uusia suosikkeja
2000-luvulla vanhojen tuttujen sesonkituotteiden rinnalle nousi uusia suosikkeja. Esimerkiksi kun ystävänpäivän vietto vakiintui Suomessa, Elosen ystävänpäiväleivos kohosi myyntivaltiksi. Konditoriatuotteiden kysyntä kasvoi selvästi, ja vähittäiskaupassa alettiin odottaa, että markkinoille saataisiin aina tiettyä sesonkia tai juhlapyhää varten räätälöityjä tuotteita.
Vuonna 2005 aloitettiin Jämsän leipomon ja tehtaanmyymälän laajennus sekä uuden leipomolinjan rakentaminen. Kilpailu leipomoalalla oli kiristynyt, ja toimintaan kaivattiin tehokkuutta. Vuonna 2006 Elosen toiminta laajeni valtakunnalliseksi, kun leipomon täytekakkuja alkoi löytyä S-ryhmän kauppojen kylmätiskeiltä ympäri maan. Elonen on yhä yksi johtavista konditoriatuotteiden valmistajista Suomessa.

Tuotantotilat uudistuvat ja laajenevat
Vuoden 2010 lopussa tehtiin päätös tuotantotilojen uudistamisesta, kun mielessä pitkään kypsynyt ajatus laajentamisesta lyötiin lukkoon. Uudet tilat valmistuivat vuosien 2012-2013 vaihteessa. Lopullisesti uudet leivontalinjat saatiin käyttöön syksyllä 2013. Lisää toimitilaa rakennettiin 3,5 tuhatta neliömetriä, joka sisältää 750 pakkashuoneen, saman verran kylmätiloja, noin 500 neliön puhdastilat sekä lähettämö- ja pakkaustilat. Lisäksi käyttöön saatiin kaksi uutta tuotantolinjaa, täysin uusi laatikoiden pesulinja ja ilmastoinnin kokonaisuudistus näki päivänvalon.

Leipomotuotteiden päivittäinen jakelu alkaa koko Suomeen
Vuonna 2017 aloitettiin päivittäinen jakelu koko Suomeen. Viime vuodet Elosella onkin palattu takaisin juurille, sillä meillä panostetaan erityisesti konditoriatuotteiden ja -palvelujen kehittämiseen. Leipomoalalla suurin liikevaihto tehdään perinteisillä kahvileipätuotteilla ja ruokaleivillä. Elosella leipominen jakautuu melko tasaisesti neljään yhtä suureen osaan: tuoreleivontaan, valtakunnalliseen konditorialeivontaan, myymäläleipomoiden leivontaan ja sopimusvalmistukseen.

Korput, pikkuleivät, marengit, donitsit ja piparit mukaan toimintaan
Vuonna 2021 Elonen laajensi toimintaansa, kun se osti Malviala Oy:n ja Elosen toiminta laajeni kattamaan myös korput, pikkuleivät, marengit, donitsit ja piparit. Malviala Oy:n perusti Jouko Malviala vuonna 1969. Vuodesta 2011-2021 omistajana ja yrittäjänä toimi Joukon poika Harri Malviala. Yrityksellä on neljä toimipaikkaa (Kuopio, Töysä, Ylistaro, Vehmersalmi).

Suuri kahvila- ja ravintolakokonaisuus Elo avataan
Vuonna 2022 Elosen konditoria Oy avaa Elon Jyväskylän kompassille. Täysin uusi kahvila- ja ravintolakokonaisuus palvelee viikon jokaisena päivänä aamiaisesta lounaaseen sekä kahvihetkistä illallisiin. Elossa on 200 asiakaspaikkaa ja upea terassi aivan ydinkeskustassa.
Vuonna 2022 Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ravistelee maailmantaloutta ja suuret hintojen nousut raaka-aineiden ja energian osalta haastaa leipomotoimintaa raskaalla tavalla, mutta

Malvialan suurin tuotantolaitos palaa maan tasalle Töysässä loppiaisena 2024
Vuosi 2024 alkaa murheellisesti, kun Malvialan suurin tuotantolaitos, Töysäläisen korpputehdas, palaa maan tasalle loppiaisena. Alkaa hurja selviytyminen ja tuhkasta nousu – projekti sai nimeksen Feeniks. Uuden tehtaan rakentaminen alkaa välittömästi ja henkilöstö yritetään pitää kaikin voimin työllistettynä. Korpputehtaan henkilökunta alkoi valmistamaan ja pakkaamaan tippaleipää viereisessä varastorakennuksessa heti tammikuun lopussa. Katso dokumentti Feeniks-projektista tästä.
Kuva: Tomi Kosonen

Elosen uusi kahden hehtaarin kokoinen leipomo avautuu Rantatöysään
Vuonna 2025 Elosen uusi leipomo valmistuu Rantatöysään, Alavudelle. Yli 12 000 m2 remontoitua leipomotilaa valmistuu vanhan ovitehtaan tiloihin. Uusi tehdas rakennetaan moderniksi ja ympäristöystävälliseksi niin tuotantolinjojen kuin talotekniikan osalta. Töysäläisen suosikkikorput palaavat markkinoille.
