Elosen tarina

Elosen leipomo aloitti toimintansa v. 1966 Mäntässä, jossa nuoripari Marja-Liisa ja Raimo Elonen tunsivat leipomoalan omakseen ja aloittivat kaksistaan puurtamisen, jossa ei kelloa katsottu eikä työtunteja laskettu. Mäntän aika jäi kuitenkin lyhyeksi ja vuonna 1968 Eloset muuttivat Jämsään kokeilemaan huoltoaseman pitoa. Siinä sivussa syntyi kuitenkin ”pikku-Kondiksena” tunnettu leipomo. Tuotteita myytiin torilla ja leipomokoneita myytiin myös leipomoille. Alku lähti muutaman neliön tiloista, ja nykyisin Jämsän leipomo on 10 000 neliön halli.

Alun perin ajatus oli, että Raimo leipoisi takahuoneessa ja Marja-Liisa hoitaisi asiakaspalvelun, mutta pian kasvava suosio muutti kuviota. Käsityönä leivotut leivonnaiset vaativat paljon työvoimaa ja pian Eloset työllistivätkin jo 25 henkilöä.
Kysynnän kasvaessa vuosi ja vuosikymmen toisensa perään Elonen on joutunut laajentamaan toimintaansa ja toimitilojaan moneen otteeseen. Taival Jämsän Kesoililta nykyisiin toimitiloihin Patalahdenkadulle sisälsi kaksi muuttoa sekä pienempien leipomoiden yhdistämistä Eloseen vuosina 1971-1997.

Elonen oli niittänyt alkuun paljon mainetta pitkälti makeiden leivonnaisten leipomona. Ruokaleivän tekeminen aloitettiin vuonna 1977, kun Elosella huomattiin jämsäläisten kuluttavan suuren määrän ulkolaista leipää. Syyksi paljastui kotimaisen, tuoreen lähileivän puute, ja Eloset päättivät vastata kysyntään. Näin leipomollamme onkin jo pitkä perinne sokerileipomusten lisäksi ruokaleipien valmistuksessa.

 

1990-luku oli tuotekehityksen ja palkintojen kulta-aikaa

1990-luku oli tuotekehityksen kulta-aikaa, kun kilpailu kiristyi entisestään ja pääsy kauppojen valikoimiin ei ollut enää itsestäänselvyys. Suomi kylpi syvässä lamassa, mutta Elonen puski vahvalla otteella eteenpäin. 25-vuotisjuhlavuosi vuonna 1991 oli monella tapaa onnistunut, ja leipomolla juhlittiin myös kahta leipomoalan Suomen mestaruutta: Raimo voitti parhaan kondiittorin tittelin ja Jorma Uusitalo palkittiin parhaana leipurina.

1990-luvun loppupuolella toiminta keskitettiin nykyisiin toimitiloihin Patalahdenkadulle, entisiin Valion juustopakkaamon tiloihin. Aluksi osa leipomosaleista oli jopa käyttämättä, mutta myöhemmin tilaa on laajennettu jo kolme kertaa ja tilat ovat lähes tuplaantuneet alkuperäisestä.

 

Suurten muutosten 2000-luku

2000-luvulla vanhojen tuttujen sesonkituotteiden rinnalle nousi uusia suosikkeja. Esimerkiksi kun ystävänpäivän vietto vakiintui Suomessa, Elosen ystävänpäiväleivos kohosi myyntivaltiksi. Konditoriatuotteiden kysyntä kasvoi selvästi, ja vähittäiskaupassa alettiin odottaa, että markkinoille saataisiin aina tiettyä sesonkia tai juhlapyhää varten räätälöityjä tuotteita.

Vuonna 2005 aloitettiin Jämsän leipomon ja tehtaanmyymälän laajennus sekä uuden leipomolinjan rakentaminen. Kilpailu leipomoalalla oli kiristynyt, ja toimintaan kaivattiin tehokkuutta. Vuonna 2006 Elosen toiminta laajeni valtakunnalliseksi, kun leipomon täytekakkuja alkoi löytyä S-ryhmän kauppojen kylmätiskeiltä ympäri maan. Elonen on yhä yksi johtavista konditoriatuotteiden valmistajista Suomessa.

Vuoden 2010 lopussa tehtiin päätös tuotantotilojen uudistamisesta, kun mielessä pitkään kypsynyt ajatus laajentamisesta lyötiin lukkoon. Uudet tilat valmistuivat vuosien 2012-2013 vaihteessa. Lopullisesti uudet leivontalinjat saatiin käyttöön syksyllä 2013. Lisää toimitilaa rakennettiin 3,5 tuhatta neliömetriä, joka sisältää 750 pakkashuoneen, saman verran kylmätiloja, noin 500 neliön puhdastilat sekä lähettämö- ja pakkaustilat. Lisäksi käyttöön saatiin kaksi uutta tuotantolinjaa, täysin uusi laatikoiden pesulinja ja ilmastoinnin kokonaisuudistus näki päivänvalon.

Vuonna 2017 aloitettiin päivittäinen jakelu koko Suomeen. Viime vuodet Elosella onkin palattu takaisin juurille, sillä meillä panostetaan erityisesti konditoriatuotteiden ja -palvelujen kehittämiseen. Leipomoalalla suurin liikevaihto tehdään perinteisillä kahvileipätuotteilla ja ruokaleivillä. Elosella leipominen jakautuu melko tasaisesti neljään yhtä suureen osaan: tuoreleivontaan, valtakunnalliseen konditorialeivontaan, myymäläleipomoiden leivontaan ja sopimusvalmistukseen.

Vuonna 2021 Elonen laajensi toimintaansa, kun se osti Malviala Oy:n ja Elosen toiminta laajeni kattamaan myös korput, pikkuleivät, marengit, donitsit ja piparit. Malviala Oy:n perusti Jouko Malviala vuonna 1969. Vuodesta 2011-2021 omistajana ja yrittäjänä toimi Joukon poika Harri Malviala. Yrityksellä on neljä toimipaikkaa (Kuopio, Töysä, Ylistaro, Vehmersalmi).

Katso Perustajan tarina

Innovaatioiden äärellä

Vuosien varrella Elonen on ollut merkittäviä pelureita konditoriatuotteiden markkinassa, muuttamassa koko leipomoalaa ja sen toimintaa sekä uusien tuote- ja pakkausinnovaatioiden lanseerauksessa ja vakiinnuttamisessa. Elonen oli esimerkiksi ensimmäisten joukossa tuomassa paistovalmiita pakasteleivonnaisia markkinoille. Kun ystävänpäivän vietto vakiintui Suomessa, Elosen Ystävänpäiväleivos kohosi myyntivaltiksi.

Elonen toi ensimmäisenä markkinoille myös ikkunallisen ja kahvalla varustetun, konepakattavan kartonkikotelon, mikä helpotti huomattavasti kakkujen valtakunnallista jakelua innovatiivisen valmistusprosessin ohella. Kyseinen innovaatio on myös palkittu pakkausalan Scanstar 2007-palkinnolla.

Elosen Sacher-kakkupakkaus
Elosen Sacher-kakkupakkaus

ELOSEN MERKKIVUODET

1966

Raimo ja Marja-Liisa aloittavat leipomotoiminnan.

1969

Pikku-Kondis avataan Jämsässä.

1977

Ruokaleipien valmistus alkaa.

1980

Jämsän konditoria muuttaa uusiin tiloihin.

1985

Suomen ensimmäinen myymäläleipomo perustetaan Jyväskylään.

1988

Konditoria-kahvila aloittaa Väinönkadulla Jyväskylässä.

1997

Patalahdenkadun tuotanto alkaa ja koko tuotanto siirtyy sinne muutamassa kuukaudessa.

2003

Pizzalinjan valmistuminen.

2005

Toiminta laajenee valtakunnalliseksi. Jari Elonen toimitusjohtajaksi.

2011

Kahdeksas myymäläleipomo avataan.

2017

Päivittäinen jakelu Suomeen.

2021

Elonen Oy osti tammikuussa Malviala Oy:n osakekannan.

Tilaa uutiskirje

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
x