Leipätikut keittoon tai dipattavaksi
Ruisleipätikkujen teko on äärimmäisen helppoa.
Annoksiin tarvitset:
- Elonen Iso Ruisvuoka
- Kylmäpuristettua oliiviöljyä
- Maustettua suolaa
- Mustapippuria
- Basilikaa
- Timjamia
- Oreganoa
Resepti
- Leikkaa haluamasi määrä tikkuja valmiiksi viipaloiduista ruisleivistä. Yksi pala kannattaa jakaa noin neljään osaan. Laita pannulle runsaasti oliiviöljyä, asettele tikut öljyyn ja paista hetki. Voit käyttää myös maustettua oliiviöljyä, jos pidät oikein yrttisistä tikuista. Itse käytin myös maustettua Himalajan suolaa, jossa oli jo mukana Provencen yrttejä.
- Kun leipätikut ovat saaneet hieman väriä, käännä ne pihdeillä ympäri. Heitä nyt mausteet mukaan pannulle ja ennenkuin poistat tikut pannulta, pyörittele niitä öljymausteseoksessa. Jatka samalla lailla, kunnes olet paistanut kaikki tikut.
- Anna leipätikkujen kuivua ja kovettua lautasella hetki ennen tarjoilua.
Tarjoilin ruistikkujen kanssa kermaviiliä, johon olin sekoittanut tavallisen dippijauheen mukaan sekä mozzarellaa, kirsikkatomaatteja ja muuta pientä naposteltavaa. Ja osa meni jo suoraan lautaselta parempiin suihin, sillä ruistikut ovat terveellisempi, kuitupitoisempi ja lapsiystävällisempi vaihtoehto sipseille.
Seuraavana päivänä tein suuren kysynnän vuoksi suosittuja tikkuja uudelleen. Leipätikut olivat niin nopeat valmistaa, että tein ne samalla kun itse pääruoka kypsyi liedellä. Ruisleipätikut tulivatkin ihanan perinteisen ja kermaisen lohikeiton pariksi pöytään.
Lohikeitto maistui erityisen hyvältä näin kylmänä kuukautena ja ruisleipätikut olivat mukavaa vaihtelua pöytään perinteisen leivän tilalle. Jos haluatte tätä makuparia kokeilla, niin tässä vielä kermaisen lohikeiton ohje. Ja liekö ollut nimenomaan se kerma vai mikä, mutta jopa alle kaksivuotiaskin söi lautasen viimeistä pisaraa myöten tyhjäksi.